en-GBsl-SIfr-FRit-ITde-DEca-ESnn-NOfi-FInl-BEpt-PTlv-LV
Select the search type
 
 • Site
 • Web
Search
Presentació general

El Modernisme: un moviment essencialment europeu
Jugendstil, Modern Style, Glasgow Style, Secession, Nieuwe Kunst, Stile Liberty, École de Nancy, Modernisme... tots són variants d’un fenomen essencialment paneuropeu: l’Art Nouveau.
L’Art Nouveau va sorgir al tombant de segle a partir d’un seguit d’ideals estètics i de l’entusiasme per la modernitat, explotant les possibilitats que oferien les tecnologies industrials i els nous materials, i combinant l’aspiració de bellesa amb un treball artesanal meticulós i una cura escrupolosa pels detalls. El resultat va ser una meravellosa harmonia entre l’arquitectura, el mobiliari i la decoració.

Un patrimoni en perill?
Oblidat durant decennis, el patrimoni modernista torna a estar de moda i aparentment protegit. Però les aparences enganyen: al costat de les grans obres del moviment, la importància de les quals és universalment reconeguda, hi ha gran nombre de creacions notables desconegudes encara pel públic, desprotegides, i algunes que fins i tot han estat destruïdes. A més, el retard amb què s’estan aplicant les mesures de protecció en determinats països, està posant en perill nombrosos elements importants relacionats amb aquest moviment.

Una xarxa europea compromesa i emprenedora
El 1999, en resposta a una iniciativa del Departament de Monuments i Emplaçaments Històrics de la Regió de Brussel•les, un extens grup d’institucions de diverses ciutats europees caracteritzades per posseir un patrimoni modernista important −de Hèlsinki a Barcelona, i de Glasgow a Budapest −, van decidir unir-se per formar una primera xarxa europea de cooperació.
Els objectius principals de l’ambiciós programa que el Réseau Art Nouveau Network es planteja per als propers anys són la recerca, la conservació i la posada en valor de les obres modernistes. La xarxa es caracteritza pel seu caràcter emprenedor i compromès, a més de defensar un enfocament científic rigorós i de vetllar per mantenir informats els professionals i per sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància cultural i la dimensió europea d’aquest patrimoni que tenim tan a tocar.
Vegeu l'organigrama

Fase 4: Modernisme i Ecologia (2010-2015), amb el suport del programa Cultura 2007-2013 de la Comissió Europea
Mitjançant aquest projecte quinquennal, el Réseau Art Nouveau Network vol continuar desenvolupant les seves activitats actuals alhora que sensibilitza el públic general sobre algunes qüestions molt actuals: la importància de l'ecologia des de l'època modernista fins avui, el Modernisme i el desenvolupament sostenible o els efectes del clima sobre els edificis modernistes.

L'exposició itinerant “Modernisme i natura”, gràcies a la seva dimensió tàctil, permet que el públic pugui observar els materials del Modernisme en diferents estadis de processament, des de la matèria primera fins a l'obra d'art. Aquesta exposició pionera viatjarà a totes les ciutats participants i a altres ciutats europees un cop s'acabi el projecte.

El projecte inclou a més la celebració del 10è aniversari de la xarxa amb un simposi internacional que va tenir lloc a Brussel•les els dies 4 i 5 de desembre de 2010 al voltant de la qüestió de la “Recepció del Modernisme”.

Dins el projecte hi ha previstos cinc Laboratoris Històrics:

 • L'herbari Art Nouveau (Terrassa, 3 de juny de 2010)
 • El turisme i la preservació del patrimoni modernista: una font de finançament..., una font de problemes? (Barcelona, 4 de juny de 2011)
 • Natura, creativitat i producció en el temps de l'Art Nouveau (Milà, 19 de novembre de 2011)
 • Raw materials and Art Nouveau (Aveiro, 26 January 2013)
 • Consistency of inner and outer spaces in European Art Nouveau architecture (Riga, 5 September 2014)

Aquests Laboratoris consisteixen en unes jornades d'estudi que ofereixen al públic la possibilitat d'intercanviar coneixements i on es combinen treballs de recerca, coneixements pràctics i experiències al voltant de temes que puguin ser atractius tant per al gran públic com per als professionals. El programa, les actes i l'enregistrament digital de les conferències estan disponibles en línia.

Per als infants, uns llibrets didàctics presenten l'Art Nouveau de manera lúdica alhora que els sensibilitzen sobre els temes actuals de l'ecologia. En l'apartat “Infants” del nostre web, els més petits poden trobar-hi a més noves activitats en línia, també sobre el tema de l'ecologia.

Els Intercanvis Multilaterals ofereixen a tots els professionals de l'Art Nouveau a Europa l'oportunitat d'intercanviar coneixements i experiències. En aquesta fase, els intercanvis se centren en temes clau per a la Unió Europea, especialment l'ecologia i el voluntariat:

 • Edificis catalogats, polítiques de protecció i suport financer a través de la Unió Europea (Brussel•les, 2010 i Hèlsinki, 2013)
 • El paper de les ONG en l'Art Nouveau (Barcelona, 2011)
 • The preservation of Art Nouveau in a changing environment (Ålesund, 2014)

The innovation lab - Laboratori d'Innovació - of the project includes the publication of a "good practices" manual aimed at professionals involved in diffusion of Art Nouveau heritage in general and at museum and monuments staff in particular who will be able to use it as a guide in the promotion and diffusion of Art Nouveau heritage to visually impaired public. A feasibility study for the creation of a specialised Art Nouveau educational Malette containing elements with which visually impaired public can gain a better knowledge of Art Nouveau heritage will also be developed.

Cap del projecte: Direcció de Monuments i Emplaçaments d'Interès de la Regió de Brussel•les-Capital (Bèlgica)
Ciutats coorganitzadores: Ålesund (Noruega), Aveiro (Portugal), Bad Nauheim (Alemanya), Barcelona (Espanya), Bruxelles-Brussel (Bèlgica), Helsinki (Finlàndia), Ljubljana (Eslovènia), Nancy (França), Regione Lombardia (Itàlia), Rīga (Letònia), Terrassa (Espanya).
Col•laboradors associats: Glasgow (Regne Unit), La Chaux-de-Fonds (Suïssa), La Habana Vieja (Cuba).

Fase 3: Modernisme i Societat (2005-2008)
Sota el títol de “Modernisme i Societat”, la xarxa ha dissenyat un programa plurianual d’accions al voltant de tres eixos: Laboratoris d’Innovació, Laboratoris Històrics i Plataformes d’Intercanvi. L’element central és una presentació multimèdia que es titula “Modernisme i Societat” i que estudia el Modernisme europeu i el context social, polític i econòmic en què s’ha desenvolupat, alhora que el vincle entre les diferents ciutats en el passat i el present. Aquesta presentació està concebuda com una eina permanent per als membres associats, que els permet promoure el seu patrimoni com a expressió de la seva unitat amb la resta d’Europa. També s’hi inclouran les recerques i el material iconogràfic que es recullen en els Laboratoris Històrics.
Durant el període 2005-2008 se celebraran un total de sis reunions plenàries i Laboratoris Històrics:

 • Exposicions universals i internacionals (Bruxelles-Brussel, 22 d’octubre de 2005)
 • Identitat nacional i tendències internacionals (Ljubljana, 10 de març de 2006)
 • La decoració en el Modernisme (Riga, 20 d’octubre de 2006)
 • La qualitat urbana i la percepció del paisatge (Como-Cernobbio, 4 de maig de 2007)
 • Els mecenes del Modernisme (Nancy, 19 d’octubre de 2007)
 • La salut del cos i la ment (Bad Nauheim, 16 de maig de 2008)

Els Laboratoris Històrics volen ser una plataforma d’intercanvi de coneixements i de metodologies oberta a tothom, membres o no del Réseau Art Nouveau Network. El contingut és una barreja de recerca, coneixements pràctics i experiències, que confereixen un programa que pretén ser atractiu tant per al públic en general com per a les persones que treballen en aquest àmbit.

Els Laboratoris d’Innovació inclouen un programa educatiu per a mestres i infants (que conté una nova publicació sobre Monstres, fitxes d’activitats, activitats en línia i sessions per als mestres), un projecte per a persones amb discapacitat visual i una guia sobre Modernisme a través dels telèfons mòbils i els organitzadors personals (PDA).

Els Intercanvis Multilaterals ofereixen a tots aquells que treballen en l’àmbit del patrimoni cultural del Modernisme a tot Europa l’oportunitat d’intercanviar coneixements i experiències sobre tres temes específics:

 • Turisme i Modernisme (Ljubljana, 14 de març de 2006)
 • Educació i Modernisme (Varese, 8 de maig de 2007)
 • Centres d’Interpretació del Modernisme (Nancy, 23 d’octubre de 2007)

Ciutats membres: Ålesund, Barcelona, Bruxelles-Brussel, Bad Nauheim, Glasgow, Helsinki, La Chaux-de-Fonds, La Habana Vieja, Ljubljana, Lodz, Nancy, Provincia di Varese, Regione Lombardia, Reus, Riga, Tbilisi, Terrassa, Wien i École d’Avignon com a membre tècnic.

Fase 2: Art Nouveau in progress - Art Nouveau en projet (2001-2004)
Un element clau d’aquesta fase fou l’exposició “Art Nouveau in progress - Art Nouveau en projet” i els catàlegs corresponents. Va ser creada d’una manera molt diferent del que és habitual en les grans exposicions que han abordat el moviment modernista en els darrers anys. L’objectiu de l’exposició era explorar el destí del patrimoni modernista en les tretze ciutats i donar a conèixer un seguit d’exemples de projectes desconeguts fins aleshores: exemples mai realitzats o ja desapareguts, no reconeguts en el seu moment o en procés de restauració. Mostrava també com s’han transformat els edificis i com han estat adaptats a la vida contemporània un segle després. L’exposició es va presentar successivament a totes les ciutats membres, i cada ciutat va completar-la amb una secció local on es mostraven els projectes en curs de restauració del seu patrimoni modernista.

En aquesta segona fase es van celebrar dos col•loquis, a Viena (octubre de 2002) i a Ålesund (octubre de 2004), ambdós entorn del mateix tema que l’exposició (vegeu Col•loquis), on investigadors i altres professionals europeus van tenir l’oportunitat de compartir les seves experiències i idees de cara al futur.

A més, els anys 2003-2004 es va llançar una campanya de conscienciació per als joves amb quatre publicacions, una sèrie de pòsters, visites guiades per a les escoles i un manual molt ben valorat per realitzar visites interactives. Tot aquest material està disponible en aquest lloc web.

Ciutats membres: Ålesund, Barcelona, Bruxelles-Brussel, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Provincia di Varese, Reus, Riga, Terrassa, Wien i École d’Avignon com a membre tècnic.

Fase 1: El llançament (1999-2000)
El 1999, en resposta a una iniciativa del Departament de Monuments i Emplaçaments Històrics de la Regió de Brussel•les, un extens grup d’institucions de diverses ciutats europees caracteritzades per posseir un patrimoni modernista important van decidir unir-se per formar una primera xarxa europea de cooperació.

En aquesta primera fase de la xarxa, es va definir l’estructura de la cooperació entre les ciutats membres; es van delegar responsabilitats durant diverses assembles plenàries, es va crear el lloc web, es va triar una identitat gràfica, es va muntar la galeria d’imatges, es va publicar Art Nouveau in Europe today – A general appraisal (“El Modernisme a Europa avui – Una valoració global”), es van mostrar materials de presentació a diversos espais públics, etc.

Ciutats membres: Ålesund, Barcelona, Bruxelles-Brussel, Budapest, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Palermo, Reus, Riga, Terrassa, Wien i École d’Avignon com a membre tècnic.

With the support of the Culture Programme of the European Union

Responsible publisher: Bety Waknine, General Director,
Bruxelles Urbanisme & Patrimoine,
CCN - Rue du Progrès 80, B. 1, 1035 Brussels - Belgium