en-GBsl-SIfr-FRit-ITde-DEca-ESnn-NOfi-FInl-BEpt-PTlv-LV
Izberi tip iskanja
 
  • Spletna stran
  • Splet
Search
Multimedijska predstavitev (MMP)

Osrednja akcija mreže Réseau Art Nouveau Network je multimedijska predstavitev z naslovom Art nouveau & družba, ki smo si jo zamislili kot trajni pripomoček za naše partnerje. Prikazuje kulturno in družbeno zgodovino art nouveauja in različna okolja, v katerem se je razvijal. V nasprotju s prejšnjo razstavo, ki jo je mreža pripravila (Art nouveau – Vizije in resničnost), ta predstavitev postavlja v ospredje širše razsežnost art nouveauja kot vseevropskega pojava in njegovo vlogo veznega člena med preteklostjo in prihodnostjo.
Multimedialnost ponuja številne komunikacijske prednosti, zlasti možnost za uporabo jezikov vseh partnerjev v mreži. Projekt je po svoji zasnovi tak, da ga je mogoče prikazovati tudi zunaj običajnih prostorov, kot so muzeji in galerije, in mu tako zagotoviti kar največjo gledanost.
Predstavitev je doživela uradno premiero 16. maja 2008 v Bad Nauheimu na 6. zgodovinski laboratoriju Art nouveau: zdrav duh v zdravem telesu in bo potovala po drugih mestih mreže po naslednjem urniku:
Ålesund : 8. maj 2008 (Jugendstilseneteret)
Bad Nauheim: 15. in 16. maj 2008 (Sprudelhof, Badehause 7) – glej plakat
Bruselj: september 2008
Glasgow, junij-julij 2008
Helsinki: 8. maj 2008 – 31. avgust 2008 (Helsinški mestni muzej)
La Chaux-de-Fonds: 24. in 25. maj 2008 (Musée des Beaux_Arts)
Lodž: september 2008
Nancy 18. oktober 2008 (Musée Ecole de Nancy)
Terrassa: oktober – december 2008 (Casa Alegre de Sagrera)

  
  

Vsebina
Art nouveau & družba je 15-minutna multimedijska predstavitev umetniškega gibanja na prelomu 19. in 20. st. in njegove povezanosti s tedanjo družbo. Art nouveau je bil vseevropski pojav, ki pa se je v različnih evropskih deželah razvejil v lokalne izrazne različice. Eden od ciljev, ki si jih je gibanje zastavilo, je bilo upodabljanje življenja in kulture svojega časa. V tem obdobju miru in gospodarskega razmaha se je družba z industrializacijo in urbanizacijo hitro razvijala. Nove tehnologije so spremenile vsakdanje življenje in hkrati je nastalo tudi novo pojmovanje prostega časa. Značilnosti obdobja sta tudi razredni boj med bogatimi in revnimi ter ključni pomen, ki sta ga dobili narodnostna identiteta in internacionalizem. Zgodovino art nouveauja pripovedujemo z zgledi iz vse Evrope (in Kube), ki jih je prispevala šestnajsterica partnerskih mest v mreži Réseau Art Nouveau Network: Ålesund, Bad Nauheim, Barcelona, Bruselj, Dežela Lombardija, Glasgow, Havana, Helsinki, La Chaux-de-Fonds, Lodž, Ljubljana, Nancy, Provinca Varese, Reus, Riga in Terrassa.

Zasnova
Predstavitev art nouveauja je namenjena široki javnosti in ji tako ponuja priložnost, da stoletje pozneje spet podoživi art nouveau in družbene razmere v njegovem času. Za večjo dostopnost smo predstavitev pripravili v enajstih jezikih. Da bi gledalcem bolj približali tedanje življenjsko okolje, smo komentar namenoma napisali v sedanjiku in v duhu takratnega časa, avdiovizualna sredstva pa uporabili zato, da bi z njimi širili poznavanje te skupne evropske kulturne dediščine. Predstavitev je tako bogata s podobami, da si jih ni mogoče zapomniti samo z enim gledanjem, zato jo je mogoče predvajati neprekinjeno, tako da si jo ljudje lahko ogledajo tolikokrat, kot si želijo. Z njo bi radi gledalcem omogočili navezovanje razumskega in čustvenega odnosa do artnouveaujevske dediščine in zbudili njihovo radovednost, ne da bi jih zasuli s preveliko količino podatkov.

Format
Predstavitev smo izdelali v formatu DVD, ki omogoča prikazovanje z različnimi tehničnimi sredstvi in na najrazličnejših krajih, od šol do trgovskih centrov. Najcelovitejše je predvajanje na treh velikih ekranih hkrati, za to pa potrebujemo ustrezno projekcijsko dvorano, najbrž v muzeju ali kaj podobnega. Predstavitev je možno prikazovati v različnih mestih hkrati, lahko pa si partnerska mesta izberejo čas, ki jim najbolj ustreza. Na voljo je v enajstih jezikih (angleškem, francoskem, nemškem, španskem, katalonskem, italijanskem, holandskem, norveškem, finskem, poljskem in slovenskem).

Produkcija
Pri nastanku predstavitve Art nouveau & družba so sodelovali kurator David Aasen Sandved, producentska družba Instamatic, zlasti Jack van Domburg in Kai Fridstrøm, in 16 partnerjev mreže Réseau Art Nouveau Network: Ålesund, Bad Nauheim, Barcelona, Bruselj, Dežela Lombardija, Glasgow, Havana, Helsinki, La Chaux-de-Fonds, Lodž, Ljubljana, Nancy, Provinca Varese, Reus, Riga in Terrassa.

Nastanek predstavitve je omogočila podpora programa Evropske skupnosti Kultura 2000.

Zahvale

 

 

With the support of the Culture Programme of the European Union